Teknoloji

Sürekli hareket makineleri: Hiç kimse, Da Vinci bile onları çalıştıramadı

Enerjiyi kullanmayı öğrendiğimiz andan fizik kanunlarına aykırı olduğunu anladığımız ana kadar insanlar her zaman hareket eden bir makine tasarlamanın hayalini kurmuşlardır. sürekli hareket makineleriBir kez etkinleştirildiğinde teorik olarak kendisine herhangi bir ek güç eklemeden kendi gücünü üreterek sonsuza kadar hareket halinde kalabilen cihazlar olarak tanımlanırlar.

Pek çok kişi böyle bir makine geliştirmeye çalıştı ancak hiçbiri başarılı olamadı. Böyle bir cihazın ilk tasarımları arasında Villard de Honnecourt ‘ın Perpetuum Mobile’ı da dahildir. 1225 ile 1235 yılları arasında önerilen bu cihazın, üzerine takılan teraziler sayesinde tekerleğin hareket etmesini sağlaması gerekiyordu. Villard, “Ustalar uzun süredir tekerleğin kendi kendine nasıl dönebileceğini tartışıyorlardı” diye yazdı ve şunu ekledi: “İşte bunu sabit sayıda tokmak veya cıva ile nasıl yapabileceğiniz.”

Elbette bu tasarımın sorunu, tokmakları bir yayın tepesine kaldırmak için gereken kuvvetin, tokmakların diğer tarafa düşmesinden kaynaklanan tekerlek faydasından daha fazla olmasıydı. Dolayısıyla böyle bir sistem sonsuza kadar bedava güç sağlamak yerine, sisteme ek bir güç (büyük bir itme veya kaldırma gücü) sağlanmadıkça çok kısa sürede hareketi durduracaktır.

Bu tür makineler, Newton fiziği tarafından geçersiz kılınmadan çok önce, içgüdüsel olarak saçma bulunarak bir kenara atılmıştı.

Leonardo da Vinci Bu tür cihazları yapmaya çalışanlardan bahsederken şöyle dedi: “Ah, siz sürekli hareket arayanlar, kaç tane boş hayalin peşinden gittiniz?” Söylediği söyleniyor. Vinci sözlerine şöyle devam ediyor: “Git simyacıların yanında yerini al.”

Ancak Da Vinci her iki tarafta olmakla suçlanabilir. Da Vinci’nin not defterinde – yukarıda gördüğünüz de dahil -Sürekli hareket eden birkaç farklı makine tasarımı vardı (ancak bunların gerçekten işe yarayacağını düşünmediğine dair başka kanıtlar da var). Hatta bu tasarımlar arasında yukarıda bahsettiğimiz yüklü tekerleğe benzeyenler de vardı.

Termodinamiğin birinci ve ikinci kanunu

Sürekli hareket makineleri termodinamiğin birinci ve ikinci maddelerini ihlal edeceği için çalışmıyor. Birinci yasa, gücün yaratılamayacağını veya yok edilemeyeceğini, yalnızca biçiminin değiştirilebileceğini belirtir ve bu, temelde harcadığınızdan daha fazla güç üretemeyeceğiniz anlamına gelir. Bu yasa, güç üretmek için bir hareket makinesi kullanmayı uman herkesin arayışının her zaman sonuçsuz kalacağı anlamına gelir.

Bir cihazın sonsuza kadar kendi başına dönmesini istiyorsanız, izole bir sistemin entropisinin zamanla arttığını ve ısının her zaman “yokuş aşağı” olarak daha sıcak alanlardan daha soğuk olanlara doğru aktığını belirten ikinci yasa nedeniyle pek başarılı olamazsınız. alanlar. Pratik açıdan bu yasa, güç aktarılıp dönüştürüldükçe, bu gücün bir kısmının örneğin sürtünme nedeniyle ısı kaybı yoluyla dağıldığını ve “boşa gittiğini” belirtir. Makine döndükçe, sistem ısı ve sürtünme nedeniyle güç kaybedecek ve en iyi tasarlanmış “sürekli hareket makinesinin” bile en kısa sürede çalışmayı durdurmasına neden olacaktır.

Ancak tüm bunlar, insanların uzun yıllardır makine icat etmiş gibi davranmadıkları anlamına gelmiyor. Aslında sonuç olarak patent ofisleri artık hareket makineleriyle ilgili tartışmaları her zaman kabul etmiyor.

Bilim insanı, Royal Society’de bulunan “sürekli hareket makinesinin” eğlenceli bir örneği David Jonesile ” Daedalus“” takma adı altında tasarlandı. Bu tekerlek onlarca yıldır hareket ediyor, ancak orta sıra açıklanmayan ayarlamalar gerektiriyor. Tabii ki, Jones’un eğlence amaçlı yaptığı makine fiziği ihlal ediyor gibi görünüyor. Muhtemelen gizli olan bazı bilinmeyen sistemlerin olduğu varsayılabilir. Tekerleğin jant telleri üzerindeki kara kutularda ya da altındaki boru ve kutularda bulunan bu mekanizma, tekerleğin hareket etmesi için ek güç sağlıyor ancak asıl prosedür bilinmiyor ve en az bir yirmi beş yıl daha açıklanmayacak.

Cihazı barındıran Royal Society’den Virginia Değirmenleri 2018 tarihli bir makalesinde “Birçok kişi Daedalus’un sürekli hareket makinelerinin gizli işleyişini anlamaya çalıştı” diye yazdı. “Fakat şu ana kadar yalnızca bir kişinin tasarımcısına doğru cevabı verebildiğini duydum” diyor.

iskenderun-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu