Ceviz Üreticileri Derneği ile yerli ceviz marka oluyor
35 bin dönüm arazi üzerine diktiği 1 milyon ceviz ağacıyla dünya standartlarında yerli ceviz üreten Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) üyeleriyle birlikte yerli cevizi markalaştırma yolunda değerli bir adım attı. CÜD, yerel cevizleri ulusal zincir marketlere ve seçilmiş noktalara taşıyacak bu adımla, tüketicileri yerel, taze, lezzetli ve kaliteli cevizle buluşturmanın yanı sıra ceviz üreticilerine değerli bir teşvik sağlamanın da önünü açacak.
Modern tarım uygulamaları ile ceviz üreten tarım işletmelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte kurulan Ceviz Üreticileri Derneği yerli cevizi markalaştırma yolunda ilk adımı attı. 2023 hasat dönemi ile birlikte CÜD A.Ş. Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Lideri Ömer Ergüder, logolu yerli cevizi tüketiciyle buluşturmaya hazırlandıklarını belirterek, hem ceviz tüketicisine hem de üreticisine fayda sağlayacaklarını belirtti.
CÜD A.Ş. ULUSAL ZİNCİR PAZARLARIN KAPILARINI YERLİ ÜRETİCİLERE AÇACAK
Her bahçenin üretim kapasitesi nedeniyle ulusal zincir marketlere girişinin sınırlı olduğunu vurgulayan Ergüder, CÜD A.Ş’nin bu anlamda anahtar görevi göreceğini belirterek, “Her bahçe kapasitesine göre küçük satış noktalarıyla pazara girebiliyor. Zincir marketler ise konteyner bazında alım yapabildikleri için yerli ürünler yerine ithal ürünleri tercih etmek zorunda kalıyor. CUD A.Ş. Bahçelerin gücünü birleştirerek zincir marketlerin taleplerini karşılamayı hedefliyoruz. Üreticiye katma değer sağlayacak biçimde stratejik bir lojistik tasarlıyoruz. Böylece derneğimiz üyelerinin ürettiği lezzetli, kaliteli ve yerli cevizlerin bahçeden en kısa sürede sofraya ulaşmasını sağlayacağız” dedi.
CEVİZİN MİLLİ, CEVİZİN LEZZETLİ
Ülkemizde üretilen cevizlerin kalite ve sağlık açısından ithal işlere göre çok daha üstün olduğunu, bahçeden kısa sürede sofralara ulaştırıldığını belirten Ergüder, “Kalitesiz ve bayat işlerin mazide kaldığını görüyoruz. Özellikle son yıllarda ithal yollarla ülkemize giren ürünler raflarda yerini almaktadır. Zararlı ve böceklere karşı kimyasal uygulama (fumigasyon) işlemine maruz kalmaları da ayrı bir problemdir. Dünya sıralamasına baktığımızda kişi başı ceviz tüketiminde İran, Suriye ve Çin ile ilk sırada yer alıyoruz. Bu talebi yerli, kaliteli, lezzetli ve sağlıklı ceviz ile karşılamak en büyük hırslarımızdan biridir. Bu gezimizde tüm bahçelerimizde standart kalite için profesyonel bir besin kontrol firması ile çalışacağız. Tarlalarımızdan özenle ve el değmeden topladığımız sağlıklı ve lezzetli cevizlerimizi önümüzdeki hasat döneminde CÜD A.Ş.’ye dağıtacağız. Logolu filelerde tüketicilere sunacağız. Tüketiciler, satın aldıkları cevizin hangi bahçede üretildiğini eserlerin üzerindeki barkodlar sayesinde görebilecek. Ağlar ilk etapta 1 kilo olacak, daha sonra toptan zincirler için daha büyük ölçekleri paketleyeceğiz. Öncelikle kabuklu ceviz satışı için çıktığımız yolda, önümüzdeki dönemlerde iç ceviz satışı yapmayı planlıyoruz. Önceliğimiz Türkiye ama önümüzdeki yıldan itibaren yurt dışı fuarlarına da katılmayı planlıyoruz. Tüketicilerimizi yerli cevize yaklaştırmak ve talebi artırmak en büyük hedefimiz” dedi.
ÜRETİCİYE TEŞVİK
Sektörü yaşatmak, farkındalığı artırmak ve yöresel ürünü tüketiciye daha olumlu bir şekilde sunmak için büyük çaba sarf ettiklerini dile getiren Ergüder, CÜD A.Ş. kaliteli çalışmaları, doğru fiyatlandırması, güçlü tanıtım ve doğru satış kanalları ile üreticiler için de harika bir yerdir. teşvik olacağını söyledi. Ergüder, “Türkiye’de tüketilen cevizin üçte ikisi ithalatla karşılanıyor. Başlıca ithalatçı ülkeler ABD, Şili, Çin ve Ukrayna’dır. Orta Asya ve Türkiye olarak cevizin anavatanı olmamıza rağmen tükettiğimiz cevizin ancak üçte birini üretebiliyoruz. CÜD A.Ş. yerel ceviz üreticilerinin engelleri aşmasını ve doğru adımlar atmasını sağlayacaktır. Bu sayede uzun vadede üretim hacminde artış olacağını öngörüyoruz” dedi.
“YERLİ CEVİZ ÜRETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ”
İthal cevizle rekabet edebilmenin tek yolunun üretimde verimliliği artırmaktan geçtiğini dile getiren Ergüder, “Birinci tercih sebebi olan iş kalitemizden ödün vermeden dekar başına ceviz üretimimizi artırmalı ve bunu yaparken de 2015 yılında üretime devam etmeliyiz. girdi maliyetlerimizi kontrol altında tutabilmek. Dernek üyelerimizin bu yolda en büyük destekçisi olmaya devam ediyoruz, yerli cevizde verimi artırmak için hep birlikte el ele vermemiz çok değerli. Maliyetleri düşürmek, bilgimizi artırmak ve tüketiciyi kaliteli, lezzetli ve sağlıklı cevizle buluşturmak için tüm yerli üreticileri derneğimize davet ediyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı